HOME COMMENT FACEBOOK MEMBER BISNES MY FAN PAGE TWITTER YOUTUBE FOLLOW


assalamualaikum Pictures, Images and Photos ASSALAMUALAIKUM .. BACA LAH ARTIKEL2 SAYA OK .. KITA ERATKAN SILLATURAHIM ANTARA ISLAM.. TERIMA KASIH PADA ANDA .. assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Sunday, April 22, 2012

NIKAH GANTUNG
Assalamualaikum dan Salam Hormat buat pembaca setia blog saya ini.
Terima kasih kerana terus setia membaca artikel-artikel perkahwinan dan rumahtangga di blog ini. Saya akan kongsikan lebih banyak lagi artikel tentang alam perkahwinan dan rumahtangga pada masa-masa akan datang.
Untuk artikel kali ini, ianya adalah bagi menjawab salah-satu pertanyaan rakan saya. Beliau ada tanyakan kepada saya apakah itu yang dimaksudkan dengan nikah gantung? Saya akan kongsikannya bersama anda juga melalui artikel blog ini.
Nikah gantung (atau dalam Bahasa Arab disebut Nikah Khitbah) sebenarnya bermaksud pernikahan di mana pasangan pengantin tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan.
Dalam kata lain, majlis akad nikah diadakan terlebih dahulu tapi majlis kenduri kahwin (walimatul urus) diadakan kemudian. Penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut boleh hingga menjangkau tempoh bertahun-tahun lamanya.
Akan tetapi rukun-rukun perkahwinan seperti biasa perlu diikuti iaitu perlu ada suami, isteri, wali, saksi dan akad (Ijab Qabul). Tidak ketinggalan juga maskahwin pun perlu dibayar. Untuk hantaran boleh ditanggunhkan dulu.
Sebab-sebab biasa nikah gantung ini dibuat adalah seperti:
  • Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian dan sebagainya.
  • Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.
  • Belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya dalam menunaikan tanggungjawab berumahtangga.
Setelah majlis akad nikah berlangsung, kedua-dua pasangan perlu tinggal secara berasingan sehingga benar-benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami dan isteri. Pada kebiasaannya pasangan ini akan tinggal di rumah ibubapa masing-masing.
Tujuan utama nikah gantung ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya penzinaan dan kelahiran anak luar nikah. Setelah kedua-dua pasangan ini melalui nikah gantung, mereka boleh bertemu, berdating, dan bermesra. Malah jika melakukan seks pun hingga melahirkan anak ianya tidak salah dan tidak haram. Anak yang mereka lahirkan itu adalah sah hukumnya.
Walaupun mereka nikah gantung, mereka adalah pasangan suami-isteri yang sah di sisi agama Islam dan undang-undang Kerajaan Malaysia.
Dari sini anda dapat lihat bahawa kesucian institusi kekeluargaan itu dapat terus dipelahara. Si gadis yang hamil dalam tempoh nikah gantung tidak perlu berasa panik dan gerun oleh kerana anak yang dikandung adalah sah. Dengan ini kes-kes dan isu pembuangan bayi tidak akan berlaku.
Di sinilah anda boleh lihat bahawa ajaran Islam itu amatlah mudah dan mampu meringankan umatnya dalam menjalani kehidupan seharian.
Semoga dengan perkongsian artikel saya kali ini memberi manfaat buat anda.
Seperti biasa, jika anda rasakan artikel ini berguna dan bermanfaat, Copy and paste lah ayat2 ini dan share di Facebook.. TERIMA KASIH

8 comments:

TiraPengemis said...

nice sharing~~~

Muhammad Zizi Hafizzie said...

yeah. :) heeee~~

Ini Kisah Tia said...

pernah baca pasal ni sebelum ni :)

Muhammad Zizi Hafizzie said...

:-) ..

sHaR!Na eLyaNa said...

bestnya :) like..hehe

MK Kimi said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Muhammad Zizi Hafizzie said...

Minta maaf kerana memadam ulasan td, sebab blog ini cuma sharing tentang islam dan bukan adat melayu.. :) sharing untuk elakkan perzinaan.. Kerana inilah cara terbaik untuk mendidik remaja.. TQ

Dieyna said...

cantik blog black purple... teruskan info yang berguna ye